Culinary know-how is a combination of science, art and culture, and the Italian gastronomy is the embodiment of these three components within the Mediterranean context. The sun, the sea, the soil and the many civilizations that have ruled this area are powerfully expressed in the intense flavours and aromas of its regions.

In addition, every type of cuisine is closely associated with its place of origin: it reflects the characteristics, traditions and products of the locality as determined by its history and climate.
Italy has always been internationally acclaimed as a centre of culinary excellence, a real shrine to good eating and drinking, with its superb wines, oil and regional products.
The Italian regions love to defend and champion their local culinary styles, offering the consumer specialities made in the traditional ways, perhaps re-interpreted, but never abused.
However, although modern technology is now universally employed in food preparation, and plays a very useful role, it is no substitute for the traditional methods, especially when these are essential to the success of a dish. Similarly, it is believed in these regions that one cannot prepare good food without good raw ingredients: in fact, the ingredients themselves are part of the gastronomic culture.
For this reason, our eno-gastronomic tours take in famous restaurants, little-known haunts and private homes where you can enjoy classic traditional dishes, superb wines and top-quality olive oils.
To sum up: the food and wine in Italy is reason enough to make a trip to this country.

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Inoltre, ogni cucina è legata al suo territorio: essa rispecchia le caratteristiche, le tradizioni e i prodotti del luogo così come si sono storicamente e climaticamente determinati.
L’Italia è da sempre internazionalmente riconosciuta come il “teatro del gusto”, un vero e proprio tempio dedicato all’enogastronomia dove trovano spazio i migliori vini, olii e prodotti tipici.
Le regioni d’Italia celebrano la difesa e la valorizzazione delle cucine locali con le loro specialità confezionate secondo i dettami della tradizione, magari interpretata, ma mai stravolta.
Le tecnologie moderne, infatti, universalmente utilizzate nella preparazione del cibo, seppur di innegabile utilità, nel Sud Italia non sostituiscono i modi del fare tradizionale, soprattutto quando questi sono essenziali per la riuscita di un piatto. Allo stesso modo, in queste regioni si è convinti che non si può fare una buona cucina senza buone materie prime: la materia prima è, infatti, già di per sé espressione di cultura gastronomica.
Per questo i nostri tours enogastronomici si svolgono tra ristoranti rinomati, locali segreti e case private dove ancora si possono scovare le classiche pietanze della cucina di un tempo, i vini più pregiati, gli olii di maggiore qualità.
Insomma, la cucina e i vini d’Italia costituiscono da soli una buona ragione per intraprendere un viaggio in Italia.